Кипър: Идентифицираха по кости 50 години по-късно военен

Откриха след 50 години костите на лейтенант Николау Папагеоргиу, който беше убит през 1964 г. в битки с турците в Тилириас, Кипър. Костите му бяха дадени погрешно на друго семейство, но бяха върнати, след като бяха идентифицирани с ДНК-тест.

Κύπρος: Ταυτοποιήθηκαν οστά καταδρομέα 50 χρόνια μετά

На 7 август 1964 г. Папагеоргиу е бил командир на 31-ви колонен ескадрон, който успял да превземе върха на хълма укрепен от турци. В последната атака Папагеоргиу, заедно с командирите Аплитизиоти и Кусулиди са убити.

Кипърският комисар Фотис Фотиу по време на церемонията по предаване на костите каза, че идентифицирането на героя Николау Папагеоргиу  е част от програма на ексхумация и идентифициране на останки в свободните зони.

Σε σεμνή τελετή παραδόθηκαν τα λείψανα του ήρωα Αντιστράτηγου Νικόλαου Παπαγεωργίου 

Програмата започна през 1999 г., когато бяха направени необходимите политически и хуманитарни стъпки, които дадоха отговор дори на малък брой семейства на извършени ексхумации под контрола на Република Кипър. Това решение беше взето поради отказа на турската страна да сътрудничи по въпроса за издирване на изчезналите лица.

Факт е, продължи той, че в тези трудни дни бяха допуснати грешки и имаше пропуски. За съжаление, цената на тези грешки  понесоха семействата, търсещи своите близки. Затова бяха направени ексхумации, за да се дадат отговори на тези семействата.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.