Борисов поиска разговор с Порошенко за проблемите на българското малцинство в Украйна

На правителственото заседание вчера Красимир Каракачанов настоя да се вземат мерки за защита на правата на нашите сънародници в украинската страна

На заседанието си в сряда, по предложение на Красимир Каракачанов, Министерски съвет обсъди темата с приетия от украинския парламент закон за образованието, който ограничава правото на етническите малцинства да имат достъп до образование на техния майчин език.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов докладва пред премиера и министрите за проблемите на българското малцинство в Украйна, които поражда приемането на този закон.

Той гласи, че образованието на национален език, на малцинствен език, се ограничава само до детските градини и до началното образованиекоето на практика нарушава правата на българската общност там, заяви Каракачанов и призова нашето правителство да вземе необходимите мерки.

Трябва да защитим правата на нашите сънародници в Украйна, защото това не отговаря нито на европейски стандарти, нито на партньорски отношения“, призовава патриотът.

По въпроса докладва вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и обясни, че законът засята не само България, но и други държави, с които се водят разговори за единодействие.

Премиерът Бойко Борисов разпореди да бъдат проведени разговори по темата между българския и украинския външен министър, както и между министрите на образованието. Лично той ще поиска в петък разговор с украинския президент Петро Порошенко.

Същевременно в писмо до министъра на външните работи Екатерина Захариева евродепутатът Ангел Джамбазки настоява за спешна реакция.

Евродепутатът припомни, че част от този закон противоречи на ангажимента, който Украйна е поела към ЕС и е в разрез с различни европейски регулации.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.