Канадски фонд опитва да изкупи дял от Националната банка на Гърция

Най-голямата гръцка банка, Националната банка на Гърция (НБГ) обяви че канадският инвестиционен фонд Феърфакс Холдингс се интересува от придобиването на дял в нея, като ще участва в планираната рекапитализация.

Съгласно условията на международният спасителен план, четирите банки с най-големи дългове трябва да емитират акции до края на април за да попълнят капитала си след загубите от дълговата криза и отписване на лоши кредити и облигации.

ЕС и МВФ са заделили общо 27,5 милиарда евро във фонд, който е определен за покупка на акции и рекапитализация на закъсалите банки, като условието включва и частни инвестиции в размер на поне 10% за да се избегне национализацията на въпросните банки.

Феърфакс са проявили интерес, но за момента от компанията не дават никаква информация за това, в какъв размер ще бъде тяхната инвестиция. Фондът е известен като „Канадският Уорън Бъфет” и вече е участвол в подобни опреации на територията на Ирландия.
Основаната през 1985 година инвестиционна компания е изградила репутацията си на хитър инвеститор. Тя използва спекулативни подходи и заложи срещу сриващият се през последните десет години жилищен пазар в САЩ и реализира гигантски печалби на фона на бушуващата капиталова криза. През миналата година компанията придоби и най-големият дял в сриващата се компания Блекбъри.
След като придоби най-голамият си съперник Юробанк, Гръцката национална банка реализира общ дефицит, възлизащ на 16 милиарда евро и спешно се нуждае от свежи пари.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.