Кипър е спечелил 4 милиарда от раздаването на паспорти, по схемата „Златна виза“

Руски олигарси и представители на украинските елити, обвинени в корупция, са след стотиците хора, които са получили европейско гражданство от властите в Кипър в рамките на т. нар. схема за „златна виза“.

Правителството на о. Кипър е спечелило над 4 млрд. евро от 2013 г. насам, предоставяйки гражданство на богаташи, като по този начин им осигурява право да работят в Европа в замяна на финансови инвестиции, пише британският в. The Guardian. Само за изминалата година в рамките на тази схема са били издадени над 400 паспорта, посочва още изданието.

Преди 2013 г. кипърско гражданство се даваше по преценка на властите чрез не толкова официална версия на настоящата схема.

В списък с имената на хората, облагодетелствали се от „златната виза“, са известни бизнесмени и политически фигури с голямо влияние, включително бивши депутати от руския парламент, основатели на най-голямата украинска търговска банка и милиардери в хазартния бизнес, посочва още изданието.

По отношение на правилата преди 2013 г., то от тях са се възползвали колекционерът на произведения на изкуството Дмитрий Риболовлев, купил имение в Палм Бийч от Доналд Тръмп, както и сирийският бизнесмен Рами Маклоуф, който има тесни връзки с президента Башар Асад и е в списъка със санкции на Вашингтон от 2008 г. Гражданство той е получил през 2010 г.

От своя страна Риболовлев се оказа в центъра на международен скандал, след като по време на предизборната кампания за президентските избори в САЩ маршрутът на неговия частен самолет съвпадна с този на Тръмп. По думите на руския бизнесмен това е съвпадение и той не се е срещал с тогава кандидат-президента.

Настоящата схема за предоставяне на гражданство срещу инвестиции в Кипър изисква кандидатът да има 2 млн. евро в недвижима собственост в страната или 2,5 млн. евро, инвестирани в компании или държавни облигации.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.