Цветанов поздрави еврейската общност с новата 5778-а година

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов поздрави във Фейсбук еврейската общност с новата 5778-а година. Ето какво написа той в страницата си във фейсбук : „От името на ПП ГЕРБ бих желал да поздравя еврейската общност в България с настъпването на новата 5778-а година!

Връзката между всички религиозни групи, част от българския народ, доказа своята непоклатима устойчивост в най-тежките и мрачни години от човешката история. В периода на Холокоста – времената на най-жестоки преследвания и погроми срещу евреите, България подаде ръка и защити своите братя и сестри. Припомняме, че редом до сънародниците си от еврейски произход застанаха Българската православна църква, представители на българските институции и самите българи, които бяха непреклонни пред лицето на терора, белязал Европа.

В резултат на това 48 000 български евреи бяха спасени от лагерите на смъртта. Много други получиха български визи и успяха да заминат за страни, където живяха в безопасност, способни сами да определят живота и бъдещето си. Днес сме щастливи, че нашата еврейска общност чества своя празник. Едновременно с това ние си спомняме и за онези, които бяха лишени от възможността да живеят свободни в свят на толерантност и мир, свят в който се зачитат равно живота и правата на всяко човешко същество.

ПП ГЕРБ споделя декларираната позиция на Народното събрание от 8 март 2013 г. като заявяваме, че искрено и дълбоко скърбим за всички жертви на Холокоста, изразяваме дълбоката си почит към тяхната памет и най-остро осъждаме геноцида провеждан от Хитлеристка Германия, който унищожи 6 милиона евреи в Европа само защото се бяха родили такива, каквито Бог ги е създал. Да пазим спомена и четем макар и с тъга страниците на историята, в името на достойно настояще и още по-добро бъдеще.

Шана това!“

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.