И Лондон отнема лиценза на Uber

Лондонският транспортен регулатор отне лиценза на Uber за работа от края на месеца, съобщава BBC.

Мярката е сериозен удар за компанията за споделено пътуване. Очаква се забраната да засегне, както твърди фирмата, над 40 хил. шофьори и 3,5 милиона потребители.

В мотивите за временното отнемане на лиценза се казва, че подходът и поведението на Uber демонстрират липса на корпоративна отговорност по редица въпроси, които имат потенциални последици за обществената безопасност и сигурност.

 Крайните действия са свързани още с начина, по който компанията подбира шофьорите си и практиката им по докладване на криминални случаи.

В изявлението за отнемането на лиценза също така се изразяват и опасения относно използването на Grebeball – софтуерен инструмент, за който се твърди, че компанията е разработила преди време, за да избегне официалния контрол, като идентифицира служителите на правоохранителните органи и отказва техните поръчки за превоз. За  да разпознае служителите на контролиращите служби, софтуерът използва данни за техните кредитни карти, акаунти в социалните мрежи и друга геолокираща информация с помощта, на която локализира „опасните поръчки“ и ги отказва.

В Лондон фирмата ще разполага с лиценза си до 30 септември, като ще има право да обжалва решението в рамките на 21 дни. Не е ясно дали компанията ще може да работи през октомври, докато обжалването се разглежда.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.