Меркел за 4ти път Канцлер на Германия

Ангела Меркел да спечели 4-ия си мандат като канцлер на Германия. Това сочат резултатите на края на изборите днес в най-мощната държава в ЕС.

Десницата в Германия печели за четвърти пореден път парламентарните избори в Германия, проведени в неделя. По този начин лидерът на Християндемократическия съюз Ангела Меркел ще бъде за четвърти път канцлер на страната. Подобни успехи в историята на страната са постигали само Хелмут Кол и Конрад Аденауер.

Според първите прогнозни резултати дясната коалиция ХДС/ХСС е спечелила 32.5% от гласовете. Досегашните им партньори от социалдемократическата партия получават 20%, което е най-слабият им резултат от 1949 г. Крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ печели 13.5% и се превръща в третата по големина партия в парламента. Тя става и първата партия с открито крайнодесни възгледи, представена на федерално ниво в новата история на Германия. Силното представяне им гарантира места в ключови парламентарни комисии.

Останалите три партии, които ще влязат в парламента, са Либералните свободни демократи с 10%, Зелените и Лявата партия – с по 9%.

В Бундестага с 631 депутати прагът на мнозинството е 316 места. Според социолозите партията на Меркел и партньорите ѝ от Бавария ще имат 221 депутати. Социалистите остават далеч назад със 139, следвани от Свободните демократи (66), Зелените (59) и Лявата партия (60).

Повторение на черно-червената коалиция на ХДС/ХСС и ГСДП би имало 360 депутати. Ако Меркел успее да събере либералите и Зелените (т.нар. Коалиция „Ямайка“ заради цветовете на партиите), тя ще бъде подкрепена от 364 депутати.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.