Гърция въвежда платени найлонови торбички в магазините

От 1 януари 2018 г. потребителите в Гърция вече ще заплащат найлоновите пликчета в магазините. Първоначално цената ще бъде 3 евроцента на пликче, а година по-късно – 7 евроцента, пише гръцкият в. „Катимерини“.

С това действие страната ще се съобрази с директивите на Европейската комисия (ЕК) от 2015 г., посветени на ограничаването на употребата на найлоновите пликове с 50% до 2017 г. и с 80% до 2019 г. Пластмасата е сред големите замърсители на околната среда и това е един от начините всички потребители да направят нещо в опазването й.

Найлоновите пликчета се една от най-честите находки сред отпадъците по морското дъно, посочват изследователи в южната ни съседка. Властите в Гърция от десетилетие се опитват да поведат борба с прекомерното използване на пликчетата. Още през 2008 г. медиите в страната заявиха, че скоро найлонът ще остане в миналото. Или поне в рамките на Атина, след като тогавашният кмет Никитас Какламанис подписа меморандум за сътрудничество с големите вериги супермаркети за ограничаване на найлоновите торбички.

Инициативата обаче не просъществува дълго, разказва „Катимерини“. От една страна магазините се изплашиха, че определяйки цена на пликчетата ще загубят клиенти. Потребителските организации в страната също не възприеха добре идеята.

Така днес гърците са сред шампионите по използване на найлонови торби – средно по 400 годишно. За сравнение, в ЕС средният брой е 175. В Гърция почти не се използват платнени торби – падат се по 0,5 на човек, докато датчаните притежават по средно 75.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.