На тази дата през 1980-та, корабокрушение ражда един от най-красивите плажове на Земята – Навагио

То е вероятно най-сниманото корабокрушение в света. Разположен на пясъчен плаж в северозападния бряг на Закинтос от октомври 1980 г., развалината „Панайотис“ е посещавана от милиони туристи и е символ на Закинтос.

Това се случва, когато контрабандисти на цигари и алкохол, зарязват повреденият си кораб в скалите на известния до тогава плаж под името Агиос Георгиос.

Корабът е изоставен, някои от екипажа, предимно гръцки моряци и капитанът са арестувани, но по-късно са освободени от съдаа.

Говори се, че местните хора са свалили товара от цигари и алкохол. Разправят, че островът не внася цигари месеци след инцидента.

Първоначално жителите на Закинтос се опасяваха, че разрушаването може да увреди имиджа на острова и да възпре туризма. Колко иронично е, че плажът Навагио или плажът на корабокрушението се превърна в най-популярната туристическа дестинация в Закинтос.

Напоследък капитанът на кораба, роден в Кефалония, Хараламбос Компоттекрас-Коцорос, разказал за случилото се. Той настоява, че нямало незаконна дейност.

Съгласно спомените си корабът тръгва от Албания в Гърция през вечерните часове на 2 октомври 1980 г. поради лоши метеорологични условия.

„Съобщих за инцидента на властите, но поради факта, че плажът не беше достъпен пеша по суша, не успяхме да защитим кораба от крадци и други опасности. В резултат на това част от пратката беше откраднато заедно с различни корабни съоръжения (радари, VHF радио и др.).

„Обадих се на органите на властта, за да съобщя, че имотът ми е бил откраднат и главният прокурор на района в мое присъствие организира официално разследване на място с местната полиция.

„Резултатът беше забележителен, тъй като през първите дни на операцията, всички откраднати артикули, както и откраднатото част от пратката, бяха намерени в близките околни села и общо 29 души бяха преследвани и лишени от свобода през следващите месеци след обиските. “

След като е освободен от всички обвинения от съда, по-късно той е помолен от властите да отстрани кораба. Когато посетил мястото, за да види как може да изпълни маневрата, той бил толкова изумен от красотата на ръждясалия труп, който реши да го остави така, както е.

Плажът Навгио или плажът на корабокрушението се ражда.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.