Бойко Борисов домакин на четиристранна балканска среща на върха край Варна

Съвместно заседание на българското и румънското правителство ще се проведе днес във Варна. По късно премиерът на България Бойко Борисов ще е домакин на четиристранна Балканска среща на върха в двореца „Евксиноград“.

В нея ще участват също министър-председателите на Гърция – Алексис  Ципрас, на Румъния – Михай Тудосе, и президентът на Сърбия Александър Вучич.

Резултат с изображение за Борисов балканска

По късно през деня министър-председателите на България и Румъния ще открият новия ГКПП Кайнарджа-Липница.

За утре отново в резиденция „Евксиноград“ е планирано да се проведе и заседание на българското правителство.

На днешната първа в такъв четиристранен формат среща се очаква четиримата лидери да обсъдят и европейската перспектива на Западните Балкани. Премиерът Борисов нееднократно е подчертавал, че тя ще бъде във фокуса на българското председателство на ЕС.

Четиристранната среща на върха се разглежда от наблюдателите като поредния ход в амбициозната външно-политическа програма на премиера Борисов за Балканите в навечерието на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС, както и на проектите за транспортни коридори в нашия регион.

На 6 септември, при подписването в Кавала на Меморандум за транспортен коридор между България и Гърция заедно с гръцкия си колега Алексис Ципрас, Борисов заяви, че „с този проект продължаваме съединяването на транспортните и енергийните хъбове, развитието на бизнеса, на движението на хора и капитали“.

Тогава премиерът подчерта, че „България гледа на европредседателството като на Балканско, защото имаме реален шанс да покажем, че на полуострова има политически елит.

Преди това, на 13 юли, Бойко Борисов, Алексис Ципрас и Александър Вучич се събраха на първа по рода си среща в Солун. На нея те обсъдиха миграционния натиск, предизвикателствата пред страните от Западните Балкани, енергийната и транспортната свързаност в региона. А българският и гръцкият премиери обещаха на Белград всяка възможна помощ за влизането на страната в Европейския съюз.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.