Бойко Борисов: С Румъния се разбрахме за още 2 моста и една магистрала през Варна

Още два моста на Дунав и магистрала Констанца – Варна – Бургас, тези три акцента открои българският премиер Бойко Борисов на обща пресконференция с румънския си колега Михай Тудосе. Двамата коментираха пред медиите договореното на съвместното заседание на двете правителства в резиденция „Евксиновград“.

„Благодаря на колегата Михай, че дойде и по-рано сутринта да открием ГКПП, където хората от десетилетия искат то да бъде открито“, каза Борисов за откриването на ГКПП Липница – Кайнарджа тази сутрин, съобщава novini.bg.

„Стиснахме си ръцете за следното: изграждане на втори мост Русе – Гюргево; проектът Никопол – Търну Мъгуреле също е приоритетен  за двете държави, колко ще струва евентуално мост, съответно жп линия и скоростен път; и магистрала от 200 км Констанца – Варна – Бургас, както колегата предложи.“

Бойко Борисов добави, че България и Румъния вече съвместно търсят инвеститори за тези 3 проекта. „Тези проекти не се бият един с друг, те си имат своя финансова, икономическа, търговска логика. Те не трябва да се чакат, а да се започва да се правят“, добави премиерът.

Със създаване на обща търговска къща, каквато румънците вече реализират, двете страни възнамеряват да пробият заедно и на необятни пазари като арабския свят и Китай. 

„Ние сме много важни  за ЕС“, каза премиерът на Румъния Михай Тудосе. „Много говорихме за инфраструкктурата, но не като самоцел, а защото с магистралата, с жп линията да бъдем конкурентноспособни в Европа, но и ще дадем по-добър живот на нашите граждани,“.

Тудосе добави, че този тип срещи вече ще се провеждат всеки месец, като обяви, че следващата е през ноември в Румъния. „Те не трябва да бъдат събития, а нещо нормално, да се намираме всеки месец като премиери, на една ръка разстояние сме“, каза румънският премиер. „Не трябва да изгубим още 20 години, през които бяхме в периферията на Европа, гледахме към центъра й, а забравяхме да гледаме към съседите си.“

Михай Тудосе подчерта, че България и Румъния „са осъдени някак си  да бъдем заедно,  и това не е лошо.“ Премиерът наблегна на факта, че през границите на двете страни са преминали стотици мигранти, докато през други граници в Европа са проникнали милиони бежанци.

„Не знам дали ние имаме проблеми със сигурносттта на границите си – Румъния и България предлагат на ЕС една от най-сигурните граници в Европа. Мисля, че максимум до една година ще бъдем в шенгенското пространство“, предрече Тудосе. 

Българският премиер пък специално благодари на домакините от Варна, като подхвърли, че на срещата в Талин не само френския президент Макрон, но и лидери от страни от Бенелюкса са скандирали към него „Варна! Варна!“. „Вече всички искат да дойдат във Варна“, каза Борисов накрая.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.