Мощни магнитни бури ни мъчат до петък

Ако ви боли главата или пък кръвното ви налягане пак е скочило нагоре, вероятно е да сте станали жертва на мощните магнитни бури, които ще усетят хората по света до края на седмицата.

До петък силата на слънчевите изригвания ще расте, а през почивните дни постепенно ще започне да намалява. След това се очаква от 11 октомври да има десет дни на възбудена магнитосфера, сочат прогнозите на Международната космическа станция.

Броят на чувствителните към това явление хора у нас достига до 80% от населението.

По-чувствителни към магнитните бури са хора със сърдечни заболявания, слаба имунна система и хора с високо кръвно и изложени на голям стрес.

Магнитите бури, наричани от учените смущение на геомагнитния фон на Земята, са резултат от мощно изригване на плазма от Слънцето, последвано от отделяне на огромно количество енергия под формата на светлина, топлина и електромагнитни вълни.

Потокът се движи със скорост 400-1000 км/сек и достига до Земята след един-два дни след слънчевото изригване. В момента, в който тази енергия достигне до магнитното поле на Земята, настъпват смущения както в радиовръзката, така и в живите организми.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.