Италия поиска ЕЦБ да омекоти изискванията за провизии за лоши кредити

Централната банка на Италия призова Европейската централна банка (ЕЦБ) да омекоти новите изисквания на банките да отделят повече средства за покриване на необслужвани кредити, съобщи Ройтерс, позовавайки се на неназован източник.

Италианските банки държат близо 30% от необслужваните кредити в еврозоната в размер на 915 млрд. евро (1,1 трлн. долара), а инвеститорите са заинтересовани от новите насоки на ЕЦБ, обявени в сряда.

Италианската централна банка иска обезпечените заеми да бъдат освободени от новите правила, оспорвайки един от основните планове на ЕЦБ, който е предмет на обществено обсъждане до 8 декември.

Италианските банкови акции поевтиняха за втори пореден ден в четвъртък след предложенията.

„Това е луд и самоубийствен избор“, казва бившият премиер Матео Рензи в писмо, публикувано на неговия уеб сайт.
„С механизма, който искат да ни принудят да спазваме, ще бъде почти невъзможно да се отпускат заеми на малки и средни предприятия“, коментира той.

ЕЦБ предложи от 1 януари да предостави на банките 2-годишен срок, в който да заделят достатъчно средства, за да покрият на 100 % размера на притежаваните от тях необслужвани необезпечени дългове и 7-годишен срок, за да покрият целия си обезпечен дълг.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.