Започна световната среща на българските медии в Кишинев

Нуждаем се от медии, които да овластяват гражданите и да контролират овластените, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на Тринадесетата световна среща на българските медии, която се организира от БТА и АБМС в молдовската столица Кишинев, информира БНТ.

Снимка на Peter Stamatov.

Снимка на Peter Stamatov.

Зад границите на България вашето слово излиза извън рамките само на журналистическия материал. Вие сте център на българщината и живата връзка между сънародниците ни, и с Родината, се обърна Йотова към представителите на българските медии зад граница. Тя посочи, че през последните дни много хора са я разпитвали за срещата с много симпатия и с послания – повече да разказват за българите, които живеят навън, както и за страната ни там, където живеят и пишат.

Тя отбеляза, че тази среща е с огромна важност – защото поставя темата за уникалната роля, която имат журналистите в обяснението на света, в неговата глобалност, сложност и противоречия. По думите ѝ живеем в период с предизвикателства и тук е мястото на медиите – с категоричните позиции, с интелектуалната намеса, с богатството на гледните точки и менения, с търсенето на решенията. Няма кой по-добре да задава обществената дискусия – нито политици, нито институции, заяви вицепрезидентът.

Амбицията на нашия президентски екип е реална политика за българите в чужбина, посочи Йотова и добави, че не иска повече работа на парче. По думите ѝ тази политика не бива да бъде „за“ българите в чужбина, а „заедно“ с българите в чужбина за България. Йотова отбеляза, че българският език е един от официалните езици на ЕС и един от най-старите. Много ще разчитам на вашата помощ да се съберат подписите за петицията пред евро институциите за признаване на нашия език за матуритетен, което още повече ще повиши интереса към него и от младите ни сънародници, заяви Илияна Йотова.

Тя заяви още, че е привърженик на необходимостта от институционализираното представителство на българските общности зад граница. Според нея голяма част от проблемите могат да се решат когато са ясно регламентирани и добре представени пред местните власти. Уверявам ви, че проектът за „обществените съвети“ не е погребан и тепърва ще се развива с ясен ангажимент от страна на президентския екип, посочи Йотова.
Наясно сме, че има още много какво да се направи за по-добрите връзки за българските общности в чужбина, отбеляза Йотова.

По време на председателството на България на Съвета на ЕС Йотова посочи, че ще предложи да има специални представяния на България и нейните приоритети в страните извън ЕС.

Президентът на Молдова Игор Додон, който също участва в откриването на срещата, благодари на организаторите за избирането на страната му за домакин на форума. Това е една прекрасна инициатива, не знам да има друга държава, която да е провеждала подобен форум тук, отбеляза той. По думите му Молдова е страна, в която съжителстват мирно множество общности и това е едно богатство за страна. За нас е много важен те да се чувстват у дома си. След изброите догодина ще осигурим представителство в парламента на всички общности и за първи път българите в Молдова пряко ще изберат своя кандидат, посочи Додон.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.