Ципрас се готви за посещение на Белия дом

Седмицата за Атина ще премине под знака на трескава подготовка на визитата на гръцкия премиер Алексис Ципрас в САЩ, съобщава изданието Нафтемборики“, цитирано от БТА.

В края на миналата седмица Белият дом официално оповести, че американският президент Доналд Тръмп ще посрещне Ципрас във Вашингтон на 17 октомври.

Очаква се двамата да обсъдят въпроси за регионалната сигурност на Балканите, тероризма, както и за военноморската база Суда на остров Крит.

Други основни теми, които ще бъдат засегнати, ще са двустранните отношения между Гърция и САЩ, бежанската криза в Европа и бъдещи проекти и инвестиции в енергийната сфера. По време на визитата си в САЩ, Ципрас ще бъде придружаван от външния министър на Гърция Никос Козиас, министъра на отбраната и лидер на младшия коалиционен партньор в гръцкото правителство Панос Каменос, министъра на дигиталните политики Никос Папас и финансовия министър Димитрис Пападимитриу.

Гръцкият премиер ще проведе серия от срещи между 14 и 18 октомври, започвайки с посещение в Чикаго, където ще се срещне с представители на бизнеса, местни магистрати и членове на гръцко-американската общност. Преди срещата си с президента Тръмп, Ципрас ще проведе разговор и с вицепрезидента на страната Майк Пенс. Друга многоочаквана среща е тази с президента на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.