“БАБА МАРТА БЪРЗАЛА, МАРТЕНИЧКИ ВЪРЗАЛА…” В КИПЪР

Първите ентусиасти връзват мартеничките, с които започна украсяването на българско дърво в Никозия.

 

Много от красивите мартенички, вързани на българското дърво,са изработени от децата в българското училище в Никозия.

 

 

В работилницата на Баба Марта в българското
училище в Никозия.

В Никозия вече има българско първомартенско дърво. С него ентусиазирани наши сънародници в кипърската столица посрещнаха, макар и няколко дни по-рано, Баба Марта, като символично съчетаха родната традиция с традиционното за Кипър празнуване на Катара Дефтера, което тази година бе на 27 февруари.

Идеята за това бе на Лидия Стефанова, която се обърна към всички българи, живеещи в Никозия, да се включат в честването. По този начин българската общност се присъедини и към инициативата на фондация “Идентичност за България”, която призова всички наши сънародници, независимо къде живеят, да украсят с бяло и червено едно дърво в своя град, популяризирайки по този начин българската култура и традиции.

Отправяйки традиционите пожелания за здраве и берекет, деца и родители вързаха на дървото в най-големия парк в Никозия – “Аталаса”, своите мартенички. И пак по традиция, но вече кипърска, за Катара Дефтера, те пускаха хартиени хвърчила.

Много от красивите мартенички, които грейнаха на българското дърво, са изработени от българчетата в работилницата на Баба Марта в българското училище в Никозия. През двата последни уикенда в нея кипеше усилен труд с помощта на баби, майки и лели. Сръчните българчета изработиха кукли-мартеници – всяка уникална със своя дизайн, а след това майсториха и красиви мартенички.

С “първомартенска магия” децата в българското училище “Св. Климент Охридски” в Лимасол посрещат Баба Марта. Изработените от тях мартенички и пролетни пана в бяло и червено са наистина уникални художествени произведения.

По традиция с мартеници се закичват и гостите на приема по случай националния празник на страната ни, който посолството на България в Никозия дава. Тази година той ще събере българи и приятели на България от Кипър на 5 март.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.