Ципрас заминава на посещение в САЩ

Гръцкият премиер Алексис Ципрас, който утре заминава на посещение в САЩ, се надява на подкрепа от Вашингтон за по-гъвкава позиция на Международния валутен фонд (МВФ) с оглед на предстоящия трети преглед на гръцката помощна програма и на полаганите от Атина усилия за излизане на международните пазари, коментира в. „Вима“.

Изданието отбелязва, че в момента тече трескава подготовка на това посещение, което ще продължи до 19 октомври. Срещата на Ципрас с американския президент Доналд Тръмп е насрочена за 17 октомври. Той ще има разговори и с други високопоставени представители на американската администрация, а също и с влиятелни гърци в САЩ.

В рамките на разговорите се предвижда да бъдат разисквани въпроси, свързани с отбранителното сътрудничество между Гърция и САЩ, като тези за базата в Суда, използването на базата в Кастели, модернизацията на гръцките изтребители Ф-16 и други.

Ципрас ще се придружава от много министри и голям брой предприемачи и банкери, тъй като по време на престоя е планирана и среща с управляващия директор на МВФ Кристин Лагард, на която гръцката страна отдава голямо значение.

Гръцки медии очакват Ципрас да се опита да получи от Тръмп и подкрепа за разрешаването на някои „открити въпроси в региона“, като този за остров Кипър и за напрежението в Егейско море. Не се изключва Ципрас да потърси подкрепа от Тръмп и по спора със Скопие за името на Македония.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.