Хаос с екстрадирането на руснак от Гърция

В Гърция настъпи истински хаос с екстрадицията на руски гражданин, обвинен в измами. След решения на съда се оказа, че Александър Виник трябва да бъде екстрадиран в две страни едновременно – Русия и Съединените американски щати.

Хаос с екстрадирането на руснак от Гърция

Руснакът беше обвинен във финансови измами в особено голям размер. Той е смятан за ръководител на схема за изпиране на четири милиарда долара в биткойни, пишат гръцките медии.

Александър Виник беше арестуван от гръцките власти, докато беше на почивка в района на Халкидики. Операцията беше проведена със съдействието на американските служби.

Американските правосъдни власти поискаха неговото екстрадиране от гръцките си колеги. Съдът в Солун даде зелена светлина за това. Гръцкият съд обаче одобри и молбата на Русия за екстрадирането на Виник.

Припомняме, че срещу него е предявено обвинение на управляваната от Винник фирма за криптовалутната борса BTC-e, основана през 2011 год. Независимо, че BTC-e, една от най-големите такива платформи в света, и е имала бизнес в САЩ, тя не е била регистрирана за упражняването на дейността си и не е имала програма за борба с прането на пари.

Американските прокурори смятат, че 37-годишният Винник е създал международна схема за легализация на пари, като с това е помогнал на наркотърговци, хакери и данъчни мошеници.

Отбелязва се, че той лично управлява множество акаунти в BTC-e. Освен това Винник е основен бенефициер на фиктивната компания Canton Business Corporation, която управлява борсата. Обвинението заключава, че са били установени преводи на средства от тези акаунти към личните банкови сметки на  Винник.

BTC-e разрешила потребителите да търгуват с дигитална валута биткоин с висока степен анонимност – не се е изисквала проверка на самоличността, транзакциите са скрити, източникът на средствата остава неизвестен. Разследването установило, че от 2011 год. BTC-e е извършила операции с биткоини за над 4 милиарда долара.

Също така се обвинява Винник е получил пари от разбиването на борсата за цифрова валута  Mt.Gox (създадена през 2010 год,вече не существува) и ги е изпрал чртез различни онлайн платформи, включително BTC-e и Tradehill. Последната била базирана в Калифорния и вече не работи.

Отделът за финансови престъпления на Министерството на финансите на САЩ е наложил на BTC-e глоба в размер 110 милиона долара, а на самия Винника – 12 милиона.

За задържането на Винник в Гърция стана известно в сряда, 26 юли. Той ще остане в ареста там до разглеждането на искането за екстрадирането му в САЩ.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.