Испания: Кой има право на помощта от 1200 евро

Така наречените негативни данъци са създадени за насърчаване на данъкоплатците, които отговарят на редица изисквания.

Наречени са така, защото размерът им в много случаи надвишава самото данъчно задължение.

Тази фискална помощ не е нова, но до сега на нея имаха право само работещите жени с едно дете. А от 2016 г., според прогнозите на Министерството на финансите, 750 000 семейства ще могат да се облагодетелстват от нея.

От 7 януари 2016 се кандидатства чрез интернет страницата на Агенцията за данъчно облагане Agencia tributaria , а от 3-ти февруари може да се кандидатства и директно в техните офиси. Освен на веднъж, тази помощ може да се получава и на части- по 100 евро на месец.

БЕНЕФИЦИЕНТИ:
• Работещите майки с деца до 3 години.
• Многочленни семейства (с 3 или повече деца).
• Данъкоплатци, чиито потомци или роднини по възходяща линия имат увреждания.

ПРОЦЕДУРА за предварително изплащане на помощта:
– Подаване на онлайн заявление
– Попълване на MODELO 143 за всяка фискална помощ.
– Подаване онлайн чрез електронна лична карта /валидно само за испански граждани/, цифров сертификат, „PIN 24 часа,“ или Cl@ve

Ако данъкоплатецът не притежава нито едно от горепосочените устройства:
– Чрез телефон 901 200 345.
– Лично във всеки офис на агенцията. Необходимо е да се носят и предоставят горепосочените документи.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

– Данъчната агенция вече е изпратила уведомителни писма до потенциалните бенефициенти на тази фискална помощ.
– Ако има няколко бенефициенти по дадена фискална помощ авансовото плащане може да се иска индивидуално или колективно. Ако се иска по индивидуално, кандидатите ще получат само своята част от помощта. Ако се прави колективно, първият бенефициент трябва да отговаря на всички изисквания в момента на одаване на документите.

Как се дава обезщетение за безработица в Испания

Обезщетение за безработица в Испания могат да получават съкратените от работа и тези, които са без препитание, но искат да работят. За първия тип обезщетение останалите без работа трябва да са се осигурявали срещу риска от безработица поне 6 месеца от последните 6 г. Съкратените служители получават по 70% от заплатата, на която са им правени вноски в социалната система. Сумата може да се получава от 4 до 24 месеца. Времето, в което безработният получава обезщетението, се счита за осигурителен стаж. Вторият тип обезщетение е за тези, които нямат нужните социални вноски, а са над 45-годишна възраст или издържат семейство. Помощта се дава на регистрираните поне месец в агенцията по заетостта, при условие че не са отказали подходящо предложение за работа или курс за квалификация. Помощта в размер на 80% от 532 евро може да се получава до 6 месеца.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.