Борисов: Да си направим заплатите, че да остават българите тук

На бизнесфорум днес премиерът Бойко Борисов похвали правителството за успеха в борбата с контрабандата и в ускореното усвояване на еврофондовете, намаляването на административната тежест, увеличаването на учителските заплати и външнополитическите успехи на Балканите.

Едновременно с това изказа огорчение, че постигнатото не се забелязва, а положеният огромен труд – не се оценява.

Надделяхме в борбата с контрабандата

„Когато поехме властта, контрабандата на цигари беше 34%, бюджетът се пълнеше с по 2 млрд. лв. по-малко. Сега контрабандата е под 7%. Цигарите са най-бързо превъртащата се стока и беше много трудно да координираме хората, които да се борят с контрабандата. Същото се случи с алкохола, сега го правим с горивата“, заяви премиерът на конференция под мотото „Бизнесът и правителството в един отбор“, организирана от Български форум на бизнес лидерите“, цитиран от БТА. И обобщи: „В битката с контрабандата мисля, че надделяхме. Обаче за два месеца служебно правителство и приходите паднаха с 200 млн. лв.“

Той изтъкна, че при неговото управление усвояването на еврофондовете от 0.48% е нараснало до степен България да е на седмо място в ЕС по този показател. Изрази и задоволство от притока на инвестиции в реалното производство.

„Има много неща, които като приключат, престават да бъдат интересни, без да се оценява какъв огромен труд е положен, но ние наистина сме пример за останалите държави“, посочи премиерът.

Социалната политика е абсурдна

Той напомни, че Министерският съвет е предложил промени в над 100 закона за намаляване на административната тежест и обеща да се справи и с този проблем.

Едновременно с това определи социалната политика като абсурдна, „защото плащаме за всичко и навсякъде“. Даде пример с намалението на безработицата до 6.5%. „Това са хора, които не искат да работят“, коментира той, цитиран от „Фокус“.

„Около 10 хил. деца чрез мярката към семействата, която приложихме, влязоха повече в училища тази година. Те щяха да останат неграмотни. Сега продължаваме, защото се оказа, че миналата година има такива, които не са влезли в училище“, коментира Борисов приоритетите на управлението в областта на образованието. И продължи, че ако десетки хиляди деца остават извън училище, след 11-12 г. ще бъдат неконкурентоспособни на пазара на труда и ще легнат на социалните системи, поддържани с милиарди, за които бизнесът плаща.

Можем ли да си направим заплатите като във Франция и Италия

В същото време той упрекна представителите на печеливши бизнеси, между които и туристическия, че не увеличават заплатите, за да задържат квалифицираните кадри в България. „Облекчаваме по всякакъв начин, особено за туризма, да се взимат работници от Украйна, Беларус, Молдова, а всъщност нашите българи отиват във Франция, в Италия там да работят – готвачи, сервитьори, камериерки. Можем ли да си направим така заплатите? Не е голяма разликата, особено при тези толкова печеливши бизнеси, които имаме и да си останат българите тук?“, попита реторично премиерът.

Добави, че това, което правителството трябва да направи, е да върне на хората чувството за справедливост. „Ние трябва да създадем задължително усещането на хората за справедливост. Колкото повече работим в тази посока, толкова ще е по-добре. Защото като дойде петък, няма разминаване по улицата. Няма разминаване по „Витошка“. Кафе няма празно. Зле сме, но колко да сме зле като София не можеш да се разминеш? Ще кажете София е различно. Не е различно, и Бургас, и Варна“, коментира той.

Много трудно е да имаш добри отношения с всички страни

Премиерът подчерта външнополитическите успехи на страната на Балканите. „В Албания не искаха да признаят нашето малцинство 114 години, но вече го признаха и скоро премиерът на Албания ще пристигне на посещение у нас“, посочи Борисов.

Той припомни, че понесъл много критики понесох за добрите взаимоотношения с Турция, но отбеляза, че само България има нулев емигрантски натиск по границата. „Ако не бяхме се разбрали с турския президент Реджеп Ердоган, нямаше да можем да пазим заедно границата. Ако Турция пусне три милиона бежанци и на нашата граница дойдат 100 – 200 хиляди души, какво щяхме да правим“, попита премиерът и обобщи, цитиран от БТА: „Много трудно е да имаш добри отношения с всички страни“.

Премиерът съобщи, че на 7 януари ще открие ремонтираната църква „Свети Стефан“ в Истанбул, чието „златно кубе и кръст вече греят над Босфора“.

Председателството на Съвета на ЕС не е нещо като да ти дадат властта за шест месеца и да правиш което си поискаш, каза Борисов. Той припомни, че България ще постави въпроса за европейската перспектива пред страните от Западните Балкани, където „младите хора си вземат куфарите и заминават и така целият регион се оголва“.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.