Гърция въвежда нов данък върху имотите, големите ще плащат повече

Правителството обмисля да се освободи от данъка върху единната собственост (ENFIA) и да възстанови данъкът за големите имоти следващата година, при условие, че комисиите на министерството на финансите успеят да хармонизират цените на имотите, използвани за данъчни цели (известни като „обективни стойности“) към актуалните пазарни курсове.

Според правителствен служител, ако този труден процес приключи успешно, в Парламента ще бъде внесен законопроект за коригирането на обективните стойности и замяната на ENFIA.

Служителят добави, че държавата все още ще очаква да събере 3,2 милиарда евро от облагането на имоти, защото това е сумата, която споразумението с кредиторите на страната предвижда. Тъй като отговорността на правителството е да определи как се разпределя данъчната тежест, Атина възнамерява да намали таксите на дребните собственици и да прехвърли тежестта върху големите имоти.

Същевременно обаче същото длъжностно лице признава, че завършването на задачите на комисиите до края на годината, което е необходимо за навременната промяна в данъчното облагане на имуществото, изглежда особено трудно.

Заместник-министърът на финансите Катерина Папанациу каза на конференция в сряда, че „нашата цел е ЕНФИА да бъде заменена с данък върху големите имоти, който ще бъде прогресивен“.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.