Евроскептикът- милиардер Бабиш е новият силен човек в Прага

Милиардерът Андрей Бабиш спечели голяма победа на парламентарните избори в Чехия. Популистът има намерение да намалява данъци, да увеличава държавните инвестиции и да се бори с имиграцията.

Популисткото движение на Бабиш АНО получи над 30 процента от гласовете – три пъти повече от всяка друга партия по отделно. Този резултат му дава възможност да управлява в коалиция само с една партия.

АНО е първата политическа сила, която разбива продължилото четвърт век доминиране на две традиционни партии от център-дясно и център-ляво – допълнителна промяна в променящия се политически пейзаж в Европа, където бежанската криза роди протестни групи.

Управляващите социалдемократи пък претърпяха гигантско поражение със записани само 7,4 процента от гласовете. Партията на Бохуслав Соботка са на път да отбележи най-слабия си резултат от 1993 г.

Крайнодясната антиевропейска партия „Свобода и пряка демокрация“ на родения в Токио бизнесмен Томио Окамура отбеляза успех с повече от 10 процента от гласовете. Друга протестна партия, на Пиратите, също е на път да спечели места в долната камара на парламента .

Умереният евроскептик Бабиш при всички положения ще е бъдещ премиер, но това ще стане по местната конституция с указ на президента Милош Земан, който подкрепи Бабиш и изненадващо застана срещу своята партия, която го бе издигнала.
Есилено се коментира в местните медии, че подкрепата на Земан за Бабиш е едва ли не договорена, защото само след три месеца в Чехия предстоят президенски избори и Земан вероятно ще се кандидатира, разчитайки този пъд на подкрепата на новия фаворит в Прага – Бабиш.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.