10 храни за детоксикиране на черния дроб

Вода

Водата не е храна, но пък е една от най-важните съставки за здрав черен дроб. Хидратацията на организма улеснява работата на този важен орган и му помага да извежда токсините от тялото. Снимка: istock


Кръстоцветни зеленчуци

Към тях спадат брюкселското зеле, броколите, карфиола, дайкон, зелето и други. Всички те са много богати на флавоноиди и каротеноиди, които неутрализират вредните химикали, които пречиства черния дроб. Така му помагат в работата и пречистването на кръвта.


Тъмнозелени листни зеленчуци

Те съдържат сяра, която поддържа функциите на черния дроб в процесите на детоксикация. Тя му помага в отстраняването на свободните радикали и други токсични химикали, натрупващи се в черния дроб.


Водорасли

Водораслите са чудесни за детоксикиране не само на черния дроб, но и на целия организъм. Техните свойства помагат в превенцията на натрупването на кадмий, един от тежките метали, причиняващи сериозни отравяния.


Кълнове, ядки, бобови и зърнени храни

В тези храни има големи количества ензими и протеини, които действат като катализатор на различни чернодробни функции. Това помага за детоксикирането на черния дроб и регенериране на неговите функционални клетки.


Чесън

Чесънът е една от медицинските храни в природата. Той има множество полезни свойства, включително да пречиства черния дроб. Благодарение на алицина в състава си, чесънът помага за неутрализирането на живака, постъпил в тялото под някаква форма.


Яйца

Яйцата доставят на черния дроб важни протеини и аминокиселини, които участват във важните процеси на детоксикация на черния дроб.


Артишок

В артишока се срещат големи количества цинарин и силимарин. Двете вещества се грижат за здравето на черния дроб и освобождаването му от натрупваните токсини.


Горски плодове

Боровинки, ягоди, малини, червени боровинки – всички те са истинска суперхрана за черния дроб. Богати са на фитохимикали и антиоксиданти, които предпазват черния дроб от заболявания и опасни изменения.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.