КИПЪР ПОЛУЧАВА 10 МЛРД. ЕВРО ЗАЕМ СРЕЩУ НОВИ ДАНЪЦИ

След повече от 10 часа преговори в Брюксел рано тази сутрин Еврогрупата постигна политическо споразумение с Кипър за отпускането на дългоочаквания спасителен заем, който ще спаси страната от фалит. Кипър получава 10 млрд. евро помощ срещу още болезнени условия – увеличаване на корпоративния данък и „подстригване” на депозитите.

Програмата за подкрепа на икономиката на Кипър ще се основава на „дългосрочни мерки, за да се гарантира стабилността на финансовия сектор, решителни действия, за да се приложат необходимите фискални корекции и структурни реформи в подкрепа на конкурентоспособността и устойчив и балансиран растеж, което позволява преодоляване на макроикономическите дисбаланси”, се казва в официалното съобщение след заседанието на финансовите министри от Еврозоната.

Заемът, в размер на 10 млрд. евро, е по-малък от първоначално очаквания – 17.5 млрд. евро, и основно отива за рекапитализация на кипърските банки, които отчетоха огробни загуби в резултат на преструктурирането на гръцкия длъг.

В замяна на спасителната помощ Кипър трябва да предприеме допълнителни стабилизационни финансови мерки, чрез които да увеличи приходите в държавния бюджет. Никозия е приела да увеличи корпоративния данък от 10 на 12.5% – ниският корпоративен данък бе оценяван като едно от конкурентните преимущества на острова, привличащо чуждестранните инвеститори. Ще бъде наложен и еднократен данък върху банковите депозити, от който се смята, че ще бъдат засегнати повече чуждестранни вложители, британци и руснаци. „Подстригването” е в размер на 9.9% върху депозитите над 100 000 евро и 6.75% върху по-малките депозити. Ще се облагат и лихвите по депозитите, данъкът върху тях ще е между 20-25%, точният размер предстои да се уточни.

От еднократното „подстригване” на депозитите се очакват близо 6 млрд. евро постъпления в бюджета. Тази такса ще влезе в сила във вторник /19 март/, тъй като понеделник е неработен ден за банките.

Еврогрупата приветства приемането на стабилизационните мерки, които съответстват на 4.5% от БВП на Кипър. Тя също приветства ангажимента на кипърските власти да увеличат усилията си в областта на приватизацията, се казва в официалното съобшение.

Финансовите министри от Еврозоната оставят отворена вратата за помощ от Русия. Те разчитат, че Москва ще подпомогне Никозия, като се съгласи на отсрочка в погасяването на отпуснатия вече заем от 2.5 млрд. евро с 5 години, до 2021 г., и намаляване на лихвата по него. Това ще се обсъжда в понеделник в Москва, където ще бъде кипърският финансов министър Михалис Сарис.

Финансовата помощ за Кипър ще бъде за срок от 3 години.

Еврогрупата смята, че Управителният съвет на Европейския механизъм за подкрепа ще може официално да одобри предложението за заема до втората половина на април 2013 г., при условие, че са приключили националните процедури на страните-членки за ратифицирането на споразумението.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.