Swarovski бяга от Чехия, мести производството в Сърбия

Австрийският производител на кристални бижута Swarovski ще прехвърли повечето работни места в Сърбия. Компанията постепенно се отказва от производството в родния град Ватенс, за да намали разходите си. Новината съобщиха австрийските медии, цитирайки висш служител на компанията.

„Все по-малко и по-малко ще се произвежда във Ватенс, управлението на производството ни се ангажира с преместването на работни места. Сърбия изглежда ще бъде панацеята за евтино производство“, заяви пред Tiroler Tageszeitung Ернст Даберто, ръководител на работническия съвет на Swarovski.

През 2015 г. бижутерийната компания затвори фабриките си в Китай и Чехия и премести производството в Сърбия и Австрия. Swarovski отвори завод с 550 работници в Суботица, Северна Сърбия за подпомагане на производствените дейности, извършвани във Ватенс, с допълнителна ръчна работа.

Swarovski обаче запазва плановете си за изграждане на център за научноизследователска и развойна дейност и завод за смилане на кристал във Ватенс. Фабриката трябва да отвори врати през април 2019 г.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.