Гърците са топ консуматори на антибиотици в света!

Гърците са в списъка за предписване и консумация на антибиотици в годишния здравен доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), публикуван в петък.

Според данните, повече от 35 рецепти на 1000 души се изписват в Гърция, като средната стойност в страните от ОИСР е 20,6 на 1000 души.

Франция се нарежда на второ място – 29,9 на 1000. Страната с най-ниска консумация на антибиотици е Холандия, като само 10 от 1000 ги приемат.

Същият доклад показва, че гърците са на второ място в света в броя на пушачите, което съответства на 27,3% от населението.

20 процента от жените и почти 35 процента от мъжете продължават да пушат ежедневно. Турция се нарежда на трето място, докато най-голям дял от пушачите за 2017 г. е регистриран в Индонезия. Средната стойност в страните от ОИСР е 18,4%.

Що се отнася до очакваната продължителност на живота, Гърция все още е на сравнително добро ниво. Мъжете се радват на средна продължителност на продължителността на живота от 78,5 години със средна стойност на ОИСР от 77,9 години, а средно за жените – 83,7 години, със средна стойност на ОИСР от 83,1 години.

Мъжете живеят по-дълго в Ирландия (81.2 години) и по-малко в Латвия (69.7 години).

В областта на здравното осигуряване Гърция се нарежда на дъното на списъка на държавите от ОИСР, като само 86% от населението има здравно осигуряване, когато средната стойност на ОИСР е 98%.

Страната, която има пълно здравно покритие на населението си, е Великобритания (100%).

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.