Разрушително земетресение срина Иран и Ирак, жертвите са стотици

Поне 135 души са загинали след земетресение от между 7,2 и 7,6 по скалата на Рихтер, което удари късно снощи, съобщава AFP.

Повечето от загиналите са в Иран. Засега равносметката там е 129 жертви и над 300 ранени. В Ирак жертвите са 6, ранените обаче са над 150. Данните не са окончателни.

По данни на Червения кръст поне 70 000 души в Иран са останали без жилища заради земетресението. Основният удар понесоха западните провинции Керманшах и Илам, предаде БГНЕС. Именно там са регистрирани най-големият брой жертви и разрушения. 68 души са загинали в град Сарпол-е-Захабе, 30 души в Каср-и-Ширине, двама в Керманшах (трите града са в провинция Керманшах). Местните жители нощуват по улиците, където палят огън. Те се опасяват от вторични трусове, защото последните 3-4 часа бяха регистрирани 12 повторни труса с магнитуд от 3,6 до 4,7 степен.

Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център, силата на труса е била 7,6 по скалата на Рихтер. Американската служба за геологически изследвания оценява силата на земетресението на 7,3. Епицентърът е бил регистриран на 204 километра североизточно от иракската столица Багдад и на 108 километра западно от Керманшах, Иран, на дълбочина от 10 километра под земната кора. През тази нощ Коста Рика също преживя силен трус – 6,5 по скалата на Рихтер.

Данните са на Американската служба за геологически изследвания. Епицентърът на труса е бил на 69 километра югозападно от Сан Хосе, като дълбочината на труса е два пъти по-голяма от тази на труса в Иран – 20 километра. За щастие няма съобщения за пострадали или разрушения. Няма издадено предупреждение за опасност от цунами.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.