Най-големият паричен донор за България: ЕМИГРАНТИТЕ!

Притокът на пари от българските емигранти в чужбина за техните роднини у нас се оказва най-големия паричен донор за България. 
Това сочи публикуван днес анализ на „Евростат.

http://ec.europa.eu/…/…/cfb601d2-68e2-4ee7-b19e-4c2680596d13

Според него страната ни е 7-мо място по приток на пари в ЕС и на 4-то място по равносметката – влезли от емигранти пари, излезли навън за емигриралите или учещите се там.

С най-голям приток на пари са Португалия – 3.3 млрд. евро, Полша – 3 млрд. евро, Великобритания – 2.5 млрд. евро и Румъния – 2.4 млрд. евро.

Като равносметка между количество влезли и излезли пари най-добре са Полша и Португалия с по 2.8 млрд. евро, Румъния – с 2.23 млрд., ние – с 860 млн., .Литва – с 666 млн. Унгария – 563 млн. и т.н.
С най-отрицателен баланс на такива финансови средства са Франция – с 9.4 млрд. евро и Великобритания – с 4.6 млрд.

Ако обаче сметките се правят на човек от населението, На първо място в Европа по преведени пари за роднините у дома е Португалия, на второ – Литва, на трето – България.

Ще отбележа, че тази статистика е основана на банковите преводи и Уестерн Юниън/Мъниграм. Кешовите трансфери не се отчитат, а те също са много големи по размер. Известно е, че около 350 000 – 400 000 наши сезонни гастарбайтери (строителство, туризъм и т.н.) харчат спечелените навън пари като се завърнат у нас за месеците без работа.

Снимка на Grigor Lilov.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.