Гърция удря незаконните туристически квартири с до 5000 евро глоба!

Атина въвежда  данъчно облагане на отдаваните под наем жилища в популярни платформи за  за настаняване като  Airbnb. Агенцията за публичните приходи в страната е решил да създаде онлайн платформа, на която да се качва цялата информация за краткотрайно отдаваните жилища.

На нея имотът ще бъде деклариран с точните му параметри и местоположение. Освен това ще се въвеждат имената на наемателите и периода, за който ще използват жилището.

Регистрацията в платформата ще бъде задължителна, а всеки, който пропусне да го направи и бъде хванат да отдава краткосрочно имота си, ще трябва да плати глоба от 5 хил. евро.

Отдаването на жилища под наем чрез Airbnb е практика, която натрупа огромна популярност през последните години в сериозно засегната от финансовата криза Гърция. Благодарение на нея хиляди хора успяват да си докарат допълнителни доходи без да заплащат данъци за тях.

През лятото гръцки туристически асоциации се вдигнаха на протест срещу чужденци, които отдават дистанционно имотите си на туристи в Гърцияи не плащат такси и данъци, създаващи по този начин нелоялна конкуренция на местните изрядни платци, за което БН неколкократно писа.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.