Жертвите в Гърция са вече 13, морето в Неа Перамос изчезна

Кал и развалини навсякъде на плажа в Неа Перамос,  морето изгуби синия си цвят и се превърна в блато.

Снимките показват абсолютно унищожение. Лодки, опиращи се отстрани и половина потънали. Лодки, напукани, малки лодки излезли на открито. Морето се изгуби…

В същото време стана ясно, че лавинообразно се увеличават жертвите от свирепия порой, който заля тази нощ Западна Атина. До момента жертвите са 13. 

Постоянно се получават сигнали за безследно изчезнали граждани. Трагедията и щетите в кварталите Мандра и Неа Перамос в района на Атина са опустошителни.

Гражданска отбрана, пожарникари и полиция са на крак. Извършват се постоянно спасителни операции на граждани заглещени от водите на пороя, който през нощта достигна 1,5 метра височина.
Повечето училища в областта са затворени. Пътищата край Неа Перамос на 27 километра западно от столицата са непроходими заради реки от кал. непроходим е и националния път Атина-Коринт, който също се превърна в езеро. Множество автомобили са заклещени и там.

Районът на Пелопонес също е засегнат. Торнадото от силните ветрове и бурята буквално разруши гробището в селището Гаргалус. Според първите оценки на местните власти само там щетите се изчисляват на 700 000 евро.

И тази нощ се очакват силни валежи. Цяла Гърция е в готовност за справяне с евентуално настъпващите природни феномени.
Ситуацията постоянно се следи и от премиера Алексис Ципрас, който изрази в Туитър съболезнования към близките на загиналите и призова отговорните власти за бърза реакция за справяне с последиците от бедствието.

Атина вчера обяви извънредно положение на остров Сими, където имаше силна буря, поради която бяха прекъсната тока и водата и много домове бяха наводнени.

One comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.