Гърция с голяма инвестиция в планинския и катерачески туризъм в Епир

Районът Епир се гордее със своята екопътека с дължина от 370 km, гарантираща планински приключениа, която пресича Епир, от планината Грамос до планинската верига Дзумерка.

Най-дългата туристическа пътека в Гърция започна да се оформя през 2015 г., благодарение на региона Епир и „Епир SA“ .

Пътеката копира древния път , който хората от Епир и други райони на Гърция, или чужбина, ползват в продължение на векове.

Областите, които пресича маршрута включват места, с изключителна природна красота, уникални пейзажи; интересна атмосфера, създадена от човека, с уникални културни елементи.

Регионът на Епир се стреми да развива катерачески туризъм, така нареченият хайкинг; и като цяло алтернативен туризъм, като друг инструмент за развитие на региона. Създаването и сертифициране на маршрута е от голямо значение; включващ концепцията за стария път в модерния туристически пазар.

Пътеката преминава основните пътища на 4-те регионални звена на Епир (Загори, Мецово, Коница, Северна Дзумерка), което позволява на посетителите възможност да избират между по-кратък или по-дълъг пешеходен туризъм.

Някои от специалните места по пътя на маршрута са следните:

Той преминава през областите на 4 основни планински общини на Епир (Мецово, Загори, Коница, Северна Дзумерка) и ги свързва.
От това следва, две успоредни оси, от едната страна и басейна на река Видоматис (Викос ждрело) и басейна на река Аоос и след това тя се движи успоредно с по-широкия басейн на река Арахтос.
Той има три значими вертикални клона, както следва:
а. „Тимфи -Загори планини“ (Цепелово-Вовуса) „,
б. „Ано Аоос“ (Мецово-Мургос-Вовуса),
в. „Аоос ждрело“ .

 Основният маршрут е дълъг 370 км, а разклоненията са на около 80 km.

 Преминава през всички съществуващи планински заслони (7 на брой).

Преминава през участъци от „класически“ и други признати пътища, като например: „О3“, „Е4“, „Пътят на мечките“, „Загори“.

Преминава през националния парк Северен Пинд и Викос-Аоос Геопарк (Природен обект на ЮНЕСКО  и Книгата на Гинес), както и „Дзумерка, Перистери и Национален парк Арахтос ждрело“.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.