Полицията е на крак заради карнавалите в Гърция

Карнавална треска цари в Полицейската дирекция на Ахая, но тя не е свързана със забавления, а с нормалното провеждане на тържествата.

По заповед на полицейския началник Костас Кириакопулос Полицейската дирекция на Ахая е на крак по повод върховните празненства от Карнавала на Патра. Съставен е специален план на действие, така че да не се допускат плачевни инциденти и проявите да преминат добре, особено в неделя. Цялата налична полицейска сила ще се намира на улицата с цел както улесняването на шествията, така и запазването на реда. По нареждане на г-н Кириакопулос полицейски коли патрулират из целия център, а униформени и цивилни полицаи ще извършват проверки за наличието на джебчии, които обикновено действат по време на карнавала, възползвайки се от насъбралото се множество. Тази година ще се обърне специално внимание на този проблем. В готовност ще бъдат и пожарната, както и спешните центрове, които да оказват помощ в случай на непредвидими инциденти, с помощта на общинската полиция.

Карнавалът в Патра („Патрино карнавали”) е най-големият в Гърция и сред най-популярните в цяла Европа. Той се организира в чест на бога на виното Дионисий, а легендите разказват, че посред зима хората зоват чрез различни пиршества божеството да се събуди и да се прероди, довеждайки отново пролетта. Населението в града се увеличава с 30-40 хил. души по време на карнавалните дни, започващи на 17 януари и продължаващи до Сирни Заговезни (40 дни преди Великден, т.е. преди началото на Великденските пости). По това време се организират балове, паради, състезания, детски карнавал, търсене на скритото съкровище и дуги мероприятия. Първият карнавал в Патра е организиран около 1860 г., а през 70-те г. на деветнадесети век се появяват и подвижните платформи. Това показва, че традициите на маскарадното шествие датират от преди 150 години. Но в периодите на войни и конфликти (Първата и Втората световна война, Балканските войни и Гражданската война) традицията е била нарушавана и прекъсвана. След 1950 г. започва нов период на възраждане на развлекателното мероприятие. През 1966 г. се въвежда играта по търсене на скритото съкровище, в която хората обикалят с колите си из града. А след време традицията се променя като и местни, и гости на града участват в надпреварата, изоставяйки превозните си средства и осланяйки се само на собствените си крака.

карнавал1

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.