Гърция защити киселото мляко в голяма битка с Чехия

Названието „гръцко кисело мляко“ не може да се използва върху продукти, произведени извън територията на Гърция, това заяви говорител на Европейската комисия. Правителство на южната ни съседка и Федерацията на млекопроизводителите в страната сезираха изпълнителния орган на ЕС за действията на Прага. В защита на Гърция, Евро комисията  подчерта, че основно изискване на Съюза относно информацията за храните е коректното  им етикетиране – не трябва да заблуждава потребителите относно характеристиките на храната, включително неговата идентичност и произход.

Напрежението между Атина и Прага по този въпрос възникна миналата седмица, поради използването на гръцкото означение върху продукти на чешкия пазар. Министърът на земеделието и храните на южната ни съседка -Вангелис Апостолу, изрази несъгласието си срещу Чешката република. Той определи  тези действия като заблуждаващи клиента, което е в пряко противоречие с Регламента на ЕС относно предоставянето на информация на клиентите.

„Няма да позволим потребителят да бъде заблуждаван с чешко кисело мляко, което е представено като гръцко“, каза Апостолу. По време на речта си в Съвета по земеделие на ЕС министърът отбеляза голямата чувствителност на съседите ни към въпроси, които са пряко свързани със защитата на потребителя.

Гръцката държава се бори за собственост върху продукта „гръцко кисело мляко“ в продължение на десетилетия. По-рано тази година Европейската комисия предупреди Прага, че имитирането на гръцкото кисело мляко създава нелоялна конкуренция. Независимо от това, по случая нямаше никакъв резултат.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.