Ципрас обяви кога Гърция ще излезе от кризата

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че перипетиите на Гърция ще свършат през август догодина, когато изтича срокът на спасителната програма на страната.

„За първи път вярвам, че това вече не е мечта. Гърция плати една много тежка цена за европейската криза и гръцкият народ бе подложен да направи големи жертви през последните седем години. Допуснати бяха много грешки, както от гръцка, така и от европейска страна. А те бяха заплатени много скъпо”, казва Ципрас в интервю за „Фигаро”.

Пред изданието Ципрас посочва, че с колективни усилия неговото правителство е успяло да избегне най-лошото и страната да остане в твърдото ядро на Еврозоната.

„С общи усилия избегнахме разделения в Европа и обърнахме гръб на онези, които готвеха този сценарий. Две години по-късно растежът в Гърция се завръща – до 2 на сто през 2017 година, а прогнозите за 2018 г. са за 2,5 на сто. Ограничихме социалната несправедливост и работим усилено с европейските си партньори и всички сили в страната, за да може перипетиите за Гърция да свършат през август догодина”, казва гръцкият премиер.

Алексис Ципрас твърди, че Европа трябва да стане по-привлекателна за младите хора. Нужно е европейските институции да станат по-демократични. „Не може повече всички решения да се взимат при закрити врата”, допълва Ципрас.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.