Ердоган ще се моли в джамия в Гърция на 8 декември

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще присъства на петъчна молитвав Старата джамия (Eski Camii) в Комотини на 8 декември, гласи неофициалната информация от местното духовно настоятелство, пише сайтът „24Родопи“.

Ердоган ще бъде на двудневно официално посещение в Гърция на 7 и 8 декември.

Датата на визитата все още не е официално съобщена, въпреки че официални представители както от гръцка, така и от турска страна потвърдиха, че турският лидер ще посети съседната страна в следващите дни, пишат турските медии. Това ще е първото посещение в Гърция на президент на Република Турция от 65 години. За последно визита в Атина осъществи третият турски президент Джелял Баяр.

Ердоган вече беше на посещение в Атина през 2010 г., но тогава заемаше поста на министър-председател.

Турските медии не посочват дали Ердоган ще бъде извън столицата Атина, но в Комотини вече се подготвят да посрещнат високия гост на 8 декември.

Уникалната Eski Camii е построена през 1608 година, претърпяла е основен ремонт през 1854 година, както и след 1912 година.

Обяснимо е защо турският вицепремиер Хакан Чавушоглу посети Комотини и родното си село в Северна Гърция на 3 ноември т. г. Той е подготвял визитата на Ердоган в населения с мюсюлмани регион в тази част на Гърция.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.