Гърция: 45% данък за влогове в чужбина, отварят банкови сметки на длъжници

8 милиарда евро се губят и не са заявени никъде за периода 2009 г.-2011 г.

Хиляди гърци попадат под данъчната тежест за укриване на влогове в чужбина, съобщава в. „Имерисия“. Става дума за 5200 гърци, които се проверяват за укрити данъци. Под лупа е поставено и имотното състояние на 600 гърци, закупили луксозни имоти в Лондон на стойност до 3 милиона евро. Данъчни служители проверяват други 104 гърци с яхти в Холандия.
В същото време 25 500 гръцки данъкоплатци са получили призовки за изнесени пари в чужбина от 2009 г. до 2011 г. Сред проверяваните има скандални случаи на данъкоплатци с незначителни доходи, в това число и пенсионери, превели десетки хиляди и даже милиони по сметки в чужди банки.

В същото време стана ясно, че Служба за борба срещу финансовите престъпления в Гърция от тази седмица ще има достъп до сметките на данъкоплатци, които са обект на проверки и разследвания. Автоматичният достъп ще даде възможност да се следи движението на парите в банковите сметки на отделните данъкоплатци. През 2012 г. финансовите власти в Гърция са конфискували имоти на длъжници и са блокирали банкови сметки  към държавата в размер на 1.5 млрд. евро.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.