Бомба от ESM: Гръцкият дълг ще спадне с 45 милиарда евро!

Официалното ратифициране на техническото споразумение с институциите не беше единственото положително нещо от днешното заседание наЕврогрупата в Брюксел . Малко след ратифицирането на Споразумението, Европейския механизъм за стабилност (ЕМС), обяви днес, че успешно приключи изпълнението от краткосрочните мерки за облекчаване на дълга за Гърция.

Пакетът има за цел да намали лихвения риск за неизплатените заеми на Гърция с Европейския инструмент за финансова стабилност (ЕФСС) и ЕМС. Очаква се значително да намали дълга на страната в дългосрочен план.

Европейският механизъм за стабилност вече е изчислил, че общият пакет от краткосрочни мерки за облекчаване на дълговете ще намали съотношението на дълга към БВП на страната с около 25 процентни пункта през 2060 г или 45 милиарда евро. и на съотношението на брутния нужди от финансиране на БВП с около шест процентни пункта. Това е по-голямо намаление, отколкото е предвидено в първоначалната прогноза от 20 процентни пункта и съответно 5 процентни пункта през този период.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.