Руски киберпрестъпник очаква екстрадиция от Гърция за САЩ или Русия

Руският киберпрестъпник Александър Винник, който е издирван в Съединените щати по обвинение в пране на милиарди долари от виртуалната валута, се яви в сряда пред Върховния съд на Гърция за изслушване за екстрадицията му в САЩ.

Винник е обект на съдебно преследване и от САЩ и от Русия, която също търси екстрадиция при по-малки обвинения.

САЩ обвиняват Виник за изпиране на  4 млрд. долара чрез Битойни.

Междувременно Русия иска от него да се изправи срещу обвинения, свързани с измама от 667 000 рубли (11 500 щ.д.).

По-ниските съдилища в Гърция одобриха двете искания за екстрадиция. Очаква се Върховният съд да издаде решение в идните дни. Ако се произнесе в полза на екстрадицията в САЩ, гръцкият министър на правосъдието ще има последната дума къде ще бъде изпратено заподозряното лице.

Виник, който отрича каквото и да било участие в измами, се бори срещу екстрадирането му в Съединените щати, но не и в Русия.

37-годишният арестуван по молба на САЩ през юли, докато е на почивка със семейството си в Халкидическия район на Северна Гърция, който е популярен сред руските туристи.

Американското министерство на правосъдието казва, че Винник е обвинен от голямо жури в Северна Калифорния по обвинения, включително пране на пари, конспирация за извършване на пране на пари и извършване на незаконни парични сделки. Очаква го максимална присъди до 20 години затвор.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.