Ердоган с взривоопасно интервю преди визитата си – иска ревизиране на граници

В лошо настроение, изглежда, идва Реджеп Тайип Ердоган в Атина, ако се съди по интервюто малко преди неговото пристигане. Въпреки спокойния стил и постоянни уверения, че лошите отношения между Гърция и Турция са част от миналото, турският президент избра в навечерието на посещението му да се върне обратно към Договора от Лозана и нуждата от актуализирането му, засегна случая с осемте турски офицери. Не пропусна темата и за мюсюлманите в Тракия, като не се поколеба да говори и срещу гръцкото правосъдие.

Договорът от Лозана

„На първо място, Договорът от Лозана включва не само Гърция, но и целия регион и именно поради това вярвам, че всички обстоятелства изискват актуализиране. Нуждае се от осъвременяване“, заяви турския президент.

Относно темата за морските и въздушни граници и „разстоянията между островите“ той заяви: „В Егейско море има разстояния между островите, които са доста проблематични. Имаме проблеми с границите на въздушното пространство и морските граници. Тези проблеми лесно могат да бъдат преодолени и облекчени от двете страни. Като справедливи държави, можем да преминем към конкретни процеси в съответните мащаби. Не може турските кораби да имат проблем да плават в Егейско море. Това са предизвикателствата, които можем лесно да преодолеем. Има и някои проблеми във въздушното пространство. Нашите изтребители не трябва да бъдат заплаха един за друг. “

Реджеп Тайип Ердоган коменитира и темата с осемте турски офицери: „Алексис Ципрас ми обеща освобождаването на турските офицери за 15-20 дни“. Той отхвърли аргумента на Атина, че решението за екстрадиция им е взето от независим правосъден орган, заявявайки, че ако такива дела бъдат оставени на правосъдието „няма да има ефект“.

От своя страна гръцките политици изразиха силна загриженост. Говорителят на правителството и държавният министър Димитрис Цанакопулос заяви, че интервюто на г-н Ердоган създава сериозни проблеми, като подчерта, че от страна на гръцкото правителство и премиера Алексис Ципрас „желанието е чрез посещението да построим мостове, а не да издигаме стени. Зачитането на Договора от Лозана не подлежи на обсъждане“.

Относно дневния ред, очаква се в днешните разговори да бъде засегнат и кипърския въпрос, чиито преговори са замразени. Единственото сигурно нещо е, че след консултация с кипърския президент Никос Анастасиадис, гръцкият министър-председател се очаква да предложи започването на процес на подготовка за нова международна конференция. Гръцките и кипърските гърци искат да седнат на масата с кипърските турци и Анкара и да обсъдят аспектите на гаранциите и сигурността.

Бежанците и нарушенията в Егейско море са също една от „горещите“ теми на разговорите. Атина желае да получи гаранции от турския президент, че споразумението в Анкара с ЕС ще бъде спазено, за да могат потоците бежанци да намалеят.

В допълнение към дневния ред,  утрешното посещение на Ердоган в Тракия предизвиква безпокойство. Турската страна е уверила, че ще бъде „деликатна“ . Гръцкото правителство, обаче, не изключва възможността за неприятни изненади от страна на турския президент, като позовавания на „турци и отечества“.

ПРОГРАМАТА

Според официалната програма, турският президент и съпругата му се очакват да кацнат в 10:30 часа на международното летище в Атина „Елефтериос Венизелос, където ще бъдат посрещнати от министърът на външните работи Никос Кодзиас.

Малко след 11:30 Ердоган ще поднесе венец пред „гроба на Незнайния воин“придружен от съпругата си. По-късно ще се срещне президентът на гръцката република, Прокопис Павлопулос и съпругата му, Власия.

13:30 Реджеп Тайип Ердоган и придружаващата го делегацията ще посетят резиденция Максимос и ще се срещнат с министър-председателят  Алексис Ципрас. Ще има среща на четири очи, след което в 14:50 ч ще последват съвместни изявления за пресата.

Според програмата в 16:30 ч. Г-н Ердоган ще има среща с опозиционния лидер Кирякос Мицотакис. В същото време, първата дама на Турция ще посети музея на Акропола с жената на гръцкия премиер Бети Бадиана, където ще пият следобеден чай.

Официалната програма на първия ден от Тайип Ердоган в Атина ще завърши с официалната вечеря в негова чест и съпругата му в президентския дворец в 19:25 ч.

В петък 08 Декември в 11:15, президентът на Турция заедно с Емине Ердоган и придружаващата го делегация ще пристигнат на летище „Демокрит“ в Александруполис, където ще ги посрещне от името на гръцкото правителство, заместник-министър на външните работи Георги Катурогалос и заместник-министъра на външните работи Йоанис Аманатидис.

12.10 ч. се очаква да пристигнат  в Комотини, където ще посетят Кирмахале и от 13: 30-15: 00 ч е плануван обяд в хотел« Крис и Ева Маншън.

Двудневното официално посещение приключва в 16:00 часа, след което г-н Ердоган и съпругата му ще отпътуват от Гърция.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.