Ердоган търсеше така необходимата му легитимация в Гърция

Със скандал започна визититата  на Турският президент Ердоган в Атина а завърши с по-нисък профил и леки недоразумения, както и остри реакции от страна на гръцките институции.

Ердоган пристига за историческо посещение, което се фокусира върху редица въпроси, включително териториалните проблеми в Егейско море и екстрадирането на турските офицери, които избягаха в Гърция след преврата, като предизвика скандал още преди да кацне с мераците си за преразглеждане на лозанския мирен договор.

Това беше и основната му тема с гръцкия му колега Павлопулос, който се опита да го контрира пред камерите на десетки журналити.

След срещата с президента, Ердоган отиде на среща с премиера Ципрас. Основни теми бяха екстрадирането на турските военни преговорите за Кипър, и важната тема за бежанците. Пресконференцията обаче се превърна в нервно подаване на топката между двамата.

Веднага последваха и реакции, като най-крайната бе на бившият външен министър Венизелос, който попита: Какво по дяволите прави Ердоган в Атина? И заключи, че очевидно, гръцкият президент е много слабохарактерен човек.

Гръцкия съд също реагира остро срещу меразците за екстрадиция на турските военни.

Петък беше денят на Ердоган, в който той посети Тракия и се срещна с малцинството там.

Денят не мина без леки скандали. Още при пристигането му в Комотини, той бе посрещнаст от многохилядно множество, което скандираше „Нашият лидер”.

После по време на визита в мюсюлманско училище, гръцкият заместник външен министър Аманитидис се опита да го спре, но накрая даде микрофон на Ердоган, който пък нарече настръхналото множество „сънародници” – полезни и за Турция и за Гърция.

 

Невиждано охраняваната визита на турския президент в Гърция приключи, като коментарите са, че е взел сериозно политическо преимущество, а изводите за съмнителната печалба за Гърция, тепърва предстоят.

Ню Йорк Таймс, вече коментира визитата, като опит на турския президент да потърси легитимация, посещавайки именно държава член на НАТО и ЕС. Това му се получи, още повече, че държавата не е случайна, а именно Гърция – отколешен комшия и противник.

Това, което му се позволи, обаче предизвика недоумения, а реакцията на учудване на бившият външен министър Венизелос, никак не е изненадваща.

 

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.