Македония ще опита днес да съживи преговорите за името с Гърция

Посредникът на ООН в спора за името между Македония и Гърция ще се срещне с преговарящите от двете държави в Брюксел в опит формално да съживи диалога, изоставен от 11 години. Спорът блокира Скопие по пътя към НАТО и Европейския съюз.

Според македонски издания никой не очаква конкретно предложение на тази дата, но подновяването на разговорите се приема като положителна стъпка. Гръцки медии, цитирани от електронните издания „Локално“ и МКД, писаха, че според някои „спекулации“ е възможно все пак Нимиц, да опита да ги обедини около дадена идея. От друга страна такъв сценарий е малко вероятен, тъй като в началото е нужно да се обявят позициите на правителствата и на тази база да се мисли за идеи.

Преговарящите Васко Наумовски и Адамантиос Василиакис трябваше да се срещнат на 20 или 21 ноември, но събитието се отложи по „технически причини“, които не бяха обявени.

Преди няколко седмици македонският външен министър Никола Димитров – който е и бивш преговарящ в спора за името – каза, че име се защитава не от площади, а само с мъдрост и че няма да допусне решение, накърняващо македонската идентичност. От друга страна той беше предпазлив в оценката си за това дали трябва да има референдум за името, след като се постигне споразумение, припомняйки, че подобна стъпка е „част от предизборните програми“ на повечето партии.

Според гръцкия му колега Никос Коцияс „трябва да се намери компромис за искането, за да се отвори път на Македония към ЕС и другите организации, към които иска да се присъедини.“ По думите му, противно на това, което смята Скопие през последните десетилетия, „не е възможно“ да се продължи напред без договор с Гърция.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.