Националната здравна карта готова до март

Националната здравна карта трябва да е готова до подписването на Националния рамков договор през март. Това съобщи здравният министър Кирил Анананиев пред депутатите в здравната комисия на НС.

Той припомни, че изготвянето на националната карта, от която зависи колко и какви лечебни заведения ще останат да работят на територията на страната, беше спряно от Върховния административен съд. Ако бъде готов до три месеца обаче, документът ще може да послужи за база за определяне на финансирането към болниците в страната и за това кои от тях ще сключат договори с НЗОК и кои не.

„Написах писмо до всички институции, които трябва да представят свои участници в областните комисии за разработването на картата. Дадох им 10-дневен срок, който изтича в понеделник. Веднага след това ще формирам комисиите и ще им възложа работата по разработването на Националната здравна карта“, обясни здравният министър.

По думите му приоритетите на здравното министерство за българското председателство са два – децата и младежта и тяхното здраве, както и ефективното разходване на средствата за лекарства.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.