Скандал: Гръцката православна църква с остра реакция срещу приемането на Македонската църква в лоното на БПЦ

Причина за безпокойство в Атина, че неотдавнашното решение на Светия Синод на Българската църква, сложи под „защитата“  разколническата църква в Скопие. Наскоро  Светия Синод на Българската църква е решила да приеме искането на разколническата Църквата на Македония за членство в Българската патриаршия, за да излязат от изолацията, в която се намира след отделянето от Патриаршията на Сърбия.

Църквата на Македония не се признава от другите православни църкви и се счита за разколник, както и обявена за автокефална, въпреки възражението на сръбската църква, към която принадлежи, до 1967 г. Сръбската църква приема обявяванета на автокефалност за нередовно в нарушение на църковната легитимност, която е наложено по политически причини от комунистическия режим.

На последното заседание на Светия Синод на Гръцката църква, широко е работил по създаваното ново напрежение между православните църкви, а също страсти от миналото на Балканите.В изявлението си моли Църквата на България,  да не продължава с провокативни действия, които по същество представляват намеса в рамките на Сръбската патриаршия, тъй като  Скопие е част от нейната духовната територия. – ДИО изразява своята загриженост относно факта на намесата на Българската църква  в юрисдикцията на друга православна църква, т.е. Църквата на Сърбия, е акт, който противоречи на Свещените канони и традицията на Църквата„, се казва в изявлението , което завършва с пожеланието   „нека надделее благоразумието и преценка на сестра Църква на България  „.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.