Кипърските банки в Гърция, избегнаха „Подстригването”

Гърция ще изкупи кипърските клонове на територията си

Клоновете на кипърските банки, опериращи на територията на Гърция са изключени от  плана за данък върху депозитите – процедура придобила популярност като „Подстригването”. Това е заявил гръцкият финансов министър Янис Стурнарас, цитиран от Ройтерс. Данъкът удари банковите депозити на Острова на Афродита като част от спасителният план за справяне с икономическата криза. Споразумението между Кипър и Еврогрупата по никакъв начин няма да засегне вложителите и клиентите на кипърските банки в Гърция заяви Стурнарас  след завръщането си от Брюксел.
Клоновете на Кипърска Банка и Националната банка на Кипър в Гърция ще бъдат погълнати от гръцки кредитор,  според  Ройтерс.
„Решението на Еврогрупата по отношение на Кипър ясно изключва кипърските банкови клонове в Гърция. Стабилността на банковата система на Гърция е напълно гарантирана“,   заяви още Стурнарас на брифинга. Сделката запазва и гарантира изцяло всички депозити в кипърски банки на територията на Гърция, обществените интереси и гръцката финансова система са гарантирани също и кипърското споразумение няма да се отрази на гръцката финансова система изобщо” – добавя той.
Централната банка на Гърция ще се свърже заинтересованите гръцките банки за закупуване на кипърските банкови клонове в Гърция,  казва още Стурнарас.
Според гръцките медии, позовавайки се на правителствени източници, най-вероятният кандидат за придобиването е гръцката Пощенска банка.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.