От 1 юли догодина сексът в Швеция – най-добре срещу писмено съгласие

Швеция обсъжда закон, в който се затягат наказанията и се разширяват хипотезите за сексуалното насилие. Ако бъде приет, от 1 юли 2018 г. като съгласие за доброволен секс там ще се смята само ясно съгласие, за предпочитане да е писмено разрешение. Става дума за т.нар. Закон за съгласието, съобщвава Inderendent

За да се стигне до сексуален акт, трябва да има съгласие. Това важи за сексуални отношения между съпрузи, несемейни, гейдвойки, групов секс. Писменото съгласие е необходимо, ако се стигне до съд. Както каза премиерът на Швеция Стефан Льовен в предколедното си радиообръщение: „Без изрично съгласие сексът не може да се смята за доброволен“. Новият закон въвежда две нови правни фигури „изнасилване по невнимание“ или „изнасилване поради небрежност“.

Швеция вече е най-малко романтичната страна в света след Саудитска Арабия и Иран, коментира Ди Велт. В Швеция не се предвижда да се иска съгласието на родителите, за да се сключи брак, както е при Шериата, но червено-зеленото правителство поиска радикално затягане на закона за сексуални престъпления. Причината за новия закон е кампанията #Metoo, в която стотици жени се оплакаха от сексуално насилие. В Швеция също имаше вълна от недоволство, в което жени се оплакваха, че са били насилени в пияно състояние, докато се спели, под психологически натиск и не са били в състояние да откажат. Има и случай на политичка от Зелените, която разказва, че седмици след сексуалния акт е осъзнала, че е изнасилена. В Швеция, а и отскоро в Германия се смята за изнасилване, ако единият партньор каже: не, а другият партньор въпреки това продължи акта.

Управляващото правителство се смята с феминистка насоченост. Догодина в Швеция има избори.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.