Пазарите реагираха рязко на кипърската криза

Страх тресе борсите от „европейската зараза” 

Новините за споразумението с Кипър предизвикаха страхове че „заразата” в Европа се завръща и за часове отслаби еврото и предизвика засилено разпродаване на акции на борсите. Условията на ЕС за облагане на всички банкови депозити на територията на малката островна страна са противоречиви според коментаторите и е прецедент като мярка в борба с дълговата криза на континета.
Въпреки, че мярката трябва първо да бъде одобрена от парламента, кипърците реагираха още през уикенда и се наредиха пред банкомантите на затворените банкови клонове в отчаян опит да изтеглят спестяванията си. Прецедентът може да предизвика аналогични реакции и в други финансово отслабени страни в Европа, според наблюдатели, показвайки да къде могат да стигнат мерките при потенциялни бъдещи „спасявания”.

Това е първият път, в който ЕС настоява за такива условия за банковите вложители като част от спасяването. Спасявания на ЕС за другите народи през последните три години, като Гърция и Португалия, обикновено са придружени със строги бюджетни ограничения и доведе до големи загуби за притежателите на облигации.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.