Брюксел иска от САЩ незабавна отмяна на визите за българи

Европейската комисия отчете, че в последните месеци контактите с Вашингтон са зачестили по въпроса с визовата реципрочност, но настоя за незабавен напредък. САЩ все още изискват визи за граждани на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния.

През последните две години и половина броят на случаите, в които липсва реципрочност, беше намален значително. Наскоро беше постигната пълна визова реципрочност с Канада, след като страната премахна визовите изисквания за румънски и български граждани от 1 декември, отбелязва комисията. Допълва се, че вече всички граждани на ЕС пътуват без визи до Австралия, Бруней и Япония. Така САЩ остават единствената държава от списъка на страните с безвизов режим с ЕС, която изисква визи за някои граждани на Общността.

Еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос коментира, че постигнатата пълна визова реципрочност с Канада показва, че дипломатическите усилия и трайният ангажимент дават резултат. „Заедно с петте засегнати държави от ЕС ще продължим да действаме по същия начин със САЩ. Решени сме да направим всичко по силите си, за да може всички граждани на ЕС да пътуват без визи. Необходим е незабавен напредък и очакваме от нашите американски партньори да работят в тясно сътрудничество с нас, за да бъде даден тласък на този процес“, добави той.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.