Утре ще се гласува проектозакона, финансовите министри от еврозоната заседават днес извънредно

За утре в 18.00 часа бе отложено парламентарното заседание за гласуване на проектозакона за въвеждане на данък върху депозитите в Кипър. Не е изключен варианта и утре да бъде отложено гласуването, според информирани.  Извънредна телеконференция ще се проведе днес между  финансовите министри на еврозоната, според говорител на германското министерство на финансите.

Да гласуват против проектозакона за таксуване на депозитите решиха ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ и Еколозите.  Проектозаконът ще се обработи от министерския съвет, който отново ще заседава в 9-30 часа сутринта. Предвид следобедното пленарно заседание в 9-30 часа ще се свика икономическата Парламентарна комисия, която вчера е била уведомена от президента на страната. В изявление пред депутатите от икономическата комисия министърът на финансите изясни причините, поради които правителството настоява да каже НЕ на нулевото данъчно облагане на депозитите под 100 хиляди. Както обясни министърът на финансите, общият брой на депозитите в Кипър се изчислява на около 67 милиарда евро, от които 30 са депозити под 100 хиляди евро. Следователно, според думите му, едно избягване на данъчно облагане на депозит под 100 хиляди евро би увеличило неизбежно ставката за депозитите над 100 хиляди евро, нещо, което според него, би имало катастрофални последици за местната икономика.

Депутатите поставиха своите запитвания, измежду които и въпроса за това кой ще бъде следващия ден за евентуално гласуване против законопроекта, както и въпроси, отнасящи се до това доколко би могло да се мисли за излизане на страната от еврозоната. Молба към парламентарно представените партии да вземат решение в светлината на общия интерес на гражданите и родината, отправи вчера вечерта  при обръщението си към кипърския народ, президентът Анастасиадис. Президентът на страната, след като говори за реалния избор, поставен от Еврогрупата, заяви, че е избрал по-болезнения за самия него избор и отбеляза, че напълно споделя неприятните чувства, които предизвиква едно трудно и болезнено решение като подчерта, че „поради тази причина и продължава да се бори, за да може решенията на Еврогрупата да се променят в следващите часове, така че да се ограничи въздействието върху притежателите на малки депозити”. Президентът на страната се ангажира да има обмен – под формата на акции и облигации – с цел преустановяването на изтичане на депозити като заяви, че се очаква разграничаване на решенията на Еврогрупата що се отнася до депозитите с малки суми.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.