Гърция през 2018 г. трябва да забрави за навиците си от 2008 г.

След август Гърция ще обърне нова страница – с или без предпазна кредитна линия или мониторинг.

През 2018 година Гърция трябва да излезе от спиралата на спасителните програми. На този етап участниците в процеса са съгласни, че страната не се нуждае от още споразумения, а Международният валутен фонд (МВФ) планира да има само консултативна роля в следващите месеци, пишат гръцки медии.

Истинският въпрос днес е дали страната се е поучила от грешките си в годините на кризата. Научиха ли политиците и хората, че вината за проблемите е в тях, не на някой друг.

Европейските партньори също допуснаха грешки, защото не бяха подготвени за такава сериозна криза и спасяването на банките беше първият приоритет. Международният валутен фонд също призна своите грешки в Гърция.

Но преди всичко проблемът е гръцки – властите допуснаха дългът и дефицитите да излязат извън контрол, разходите за заплати и пенсии са били прекомерни.

Ако урокът е научен, то Гърция през 2018 година ще изглежда по различен начин от Гърция през 2008 година. Това е единственият начин страната да се изправи на крака, а икономиката да се развива устойчиво.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.