Гърция предупреди Турция: Демокрациите не могат да заплашват

Гърция отхвърли гнева на Турция заради решението ѝ да предостави убежище на войник, когото Анкара обвинява в участие в неуспешния преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган през юли 2016 г., съобщава „Ройтерс“.

Гърция предупреди Турция: Демокрациите не могат да заплашват или...

Турция заяви вчера, че решението на Гърция подкопава отношенията между двете страни. Войникът беше един от осмината турски военнослужещи, които избягаха от Турция в Гърция след опита за преврат на 15 юли миналата година.

Анкара също така обвинява Атина в укриване на „организатори на преврата„, обвинение, което Гърция отрича. Двете съседни страни са в конфликт по редица въпроси, вариращи от етнически разделения Кипър до суверенитета над въздушното пространство, но отношенията им все пак отбелязаха подобрение през последните години.

Бюрото за предоставяне на убежище в Гърция отхвърли молбите на останалите седем турски военнослужещи за предоставяне на убежище, а гръцкото правителство обжалва решението за предоставяне на убежище на войника и поиска неговата отмяна. Но то посочи все пак, че съдебната система на страна е независима.

Нашата вяра в демократичните принципи и практики не е слабост, а източник на сила„, изтъкнаха в нарочно изявление от гръцкото външно министерство.

Демокрациите не заплашват, или могат да бъдат заплашени„, добавиха от гръцкото външно ведомство.

„Напротив, те работят отговорно и методично, за да насърчават разбирателството и да укрепват стабилността и добросъседските отношения. Гърция ще продължи по този път … и се надява нейните съседи да сторят същото„, подчертаха още от министерството.

Осемте турски военнослужещи долетяха с хеликоптер в Гърция в ранните часове на 16 юли 2016 г., след като опитът за преврат срещу Ердоган се оказа неуспешен. Те отрекоха да са участвали в преврата.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.